חומצה פולית או בשמה השני - ויטמין B9, היא מהויטמינים החשובים ביותר לבריאות שלנו ושל הילדים העתידיים שלנו. כל-כך חשובה עד שבשנים האחרונות משרד הבריאות פרסם כי כל אישה בגיל הפוריות, רצוי שתצרוך 400 מיקרו-גרם (מק״ג) חומצה פולית מידי יום, לאורך כל שנות הפוריות שלה ולא רק לפני הכניסה להריון ובמהלך הטרימסטר הראשון. ההמלצה הזאת פורסמה בכדי למנוע מומים בעוברים של נשים שנכנסו להריון ספונטני ולא דאגו לצרוך חומצה פולית לפני כן. ומסתבר שכמחצית מההריונות אינם מתוכננים ומכאן ההמלצה הגורפת.
כבר לפני 20 שנה משרדי הבריאות במדינות רבות בעולם, כולל ישראל, החלו להעשיר את המזון שלנו בחומצה פולית ומאז ניתן למצוא אותה ברוב המוחלט של דגני הבוקר, בקמחים, חטיפים ועוד.. הסיבה העיקרית לכך הייתה התגלית כי היא אפקטיבית מאוד במניעת מומים בעובר, אך במהרה הבינו כי לויטמין הזה יתרונות בריאותיים נוספים כמו מניעת אנמיה, מחלות לב, שבץ מוחי ואלצהיימר.
כמות מספקת של חומצה פולית הינה קריטית ליצירת החומר התורשתי בכל תא בגוף ולחלוקת תאים תקינה, אך מה שרבות מאתנו אינן יודעות הוא שיש הבדל מהותי בין החומצה הפולית הסינטטית לבין החומצה הפולית הטבעית - מתיל-פולאט.
פולאט נמצאת באופן טבעי במזונות מן הצומח ומהחי והיא זו שפעילה בתאים וחשובה לפעילותם התקינה. לעומתה, חומצה פולית אינה קיימת בטבע אלא מיוצרת עבור תעשיית המזון ותעשיית תוספי התזונה. היא אינה פעילה כלל אלא צריכה לעבור מספר תהליכי המרה בתוך הגוף, ע״י אנזים שנקרא MTHFR.
החדשות הלא טובות הן שבאחוז גבוה מהאוכלוסייה אנזים זה אינו פעיל במידה מספקת (זו אחת מהמוטציות הגנטיות השכיחות בעולם - כאחד מכל שישה אנשים עלול ללקות בה) וכאשר רבות מאתנו צורכות חומצה פולית כמומלץ, ייתכן והיא לא תומר כראוי לצורה הפעילה שלה ולכן - נמצא אותה בדם, אך היא לא תיספג בתוך התא, שם היא נדרשת. היא עלולה להצטבר בגוף, לפגוע בפעילות מערכת החיסון ולהעלות סיכון לממאירות.
המוטציה באנזים עלולה גם לגרום לרמה גבוהה בדם של חומר הנקרא הומוציסטאין. עקב כך, עלולה להיווצר קרישיות-יתר ועלייה בשכיחות של נדודי שינה, מחלות לב וכלי דם, סיכון לשבץ מוחי, וגם לבעיות בפוריות ועלייה בשכיחות הפלות טבעיות.
מחקרים רבים קושרים בין המוטציה הגנטית של MTHFR לבין אובדן הריון חוזר, אוטיזם ותסמונת דאון.
אז איך תדעי אם יש לך בעיה באנזים שממיר את החומצה הפולית הלא אקטיבית,
לפולאט ?ֿֿ
ניתן לבקש מרופא המשפחה הפניה להמטולוג לביצוע בדיקת הדם לאנזים הבעייתי אך רוב הסיכויים שתיתקלי בסירוב מוחץ. זו בדיקה שלרוב תאושר רק לאישה שעברה שתי הפלות רצופות.
דרך אחרת הינה לבדוק זאת במעבדה פרטית, אך מדובר בבדיקה שעלותה אלפי שקלים. לכן, האופציה הטובה ביותר היא לא לקחת את הסיכון, לבחור נכון, ולצרוך את הצורה הפעילה - מתיל-פולאט.
אם את נוטלת תוסף או לא, כדאי שתקבלי כמות מספקת של B9 גם מהמזון ולכן חשוב להעשיר את התזונה שלנו בירקות ירוקי עלים כמו כרוב, תרד, מנגולד וברוקולי, מיץ תפוזים, דגנים מלאים וקטניות. אלה מכילים ריכוזים גבוהים של הויטמין וכמובן תורמים לבריאות שלנו גם הרבה מעבר. חשוב גם שתדעי כי פולאט ברובה נהרסת בבישול ולכן מומלץ לצרוך אותה ממזון טרי.
אני תמיד אכוון לכך שתזונה תהיה הבסיס לקבלת חומרי ההזנה שאנחנו זקוקים להם, אך במידה והשגרה התזונתית שלך אינה מאוזנת ומזינה דיה, אני ממליצה לקבל את הויטמין ממקור של תוסף תזונה איכותי. למה ? כי חומצה פולית נספגת בשיעור של כ-100% כאשר היא מגיעה מתוסף תזונה לעומת שיעור ספיגתה מהמזון לגוף, שעומד על כ-50%.
אני כידוע תמיד נוטה להמליץ על תוספי-תזונה בצורה נוזלית, המאפשרים ספיגה מקסימלית ממערכת העיכול ואל התאים ולכן למטופלות שלי אמליץ על מתיל-פולאט של חברת אקוסאפ המגיעה בטעם פטל עדין וטעים ממש, כשכל מזלף (1 מ״ל) מכיל את המינון היומי המומלץ ע״י משרד הבריאות - 400 מק״ג.
מזכירה שיש לי עבורכן קוד הנחה קבוע לכל תוספי התזונה המצוינים של אקוסאפ, בהזמנה מהאתר שלהם.
הקלידי HADARNAVON בשורת הקוד קופון ותוכלי להיות רגועה שאת נוטלת את הטוב ביותר.