ומה לא אמרנו עליו?! שהוא משמין, ממכר, לא בריא, מלא גלוטן, ושכל-כך היינו רוצות להסתדר בלעדיו.
ולא פלא, כי רוב הלחמים הם אכן ג׳אנק פוד.
החדשות הטובות הן שהמודעות העולה והדרישה לתזונה נקייה, הביאו איתן גם לא מעט אפשרויות טובות ונגישות ללחם בריא, כזה שמזין אותנו בטוב וגם מאפשר תחושת שובע ממושכת.
אז מה אנחנו צריכות לדעת כדי לקנות לחם טוב ?
קודם כל, רצוי שיהיה עשוי ממחמצת (שמרים טבעיים) ולא כזה שהוכן ע״י התפחה של שמרים תעשייתיים. מחמצת מאפשרת עיכול טוב יותר וגם ספיגה הרבה יותר טובה של המינרלים המצויים בו, לעומת לחמים שמוסיפים להם שמרים כימיים.
תמיד רכשו לחם שסוג הקמח שבו הוא מלא.
לתשומת ליבכן - אם רכשתן לחם כוסמין, זה לא אומר שהוא מלא אלא רק מעיד על סוג החיטה. דגנים מלאים, לעומת ״לבנים״, מכילים את הקליפה שעשירה בסיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצה B. הסיבים התזונתיים מזינים את חיידקי המעיים הטובים והכה חשובים, עוזרים לפעילות מיטבית של מערכת העיכול ואף מנקים אותה ומסייעים למתן את רמות הסוכר שעולות באופן טבעי במהלך הארוחה.
חשוב גם שתדעו שלפי התקן הישראלי מותר לקרוא ללחם "מלא" כשיש בו לפחות 51% קמח מלא. זאת אומרת, כנראה שהרבה פעמים קניתן לחם מלא, אבל לא ידעתן שכחצי ממנו בכלל לא היה כזה.
תמיד תשאפו לרכוש לחם שלפחות 80% ממנו מורכב מקמחים מלאים.
נקודה נוספת היא המלח, ולחם הוא הרי אחד מהמקורות העיקריים לעודף נתרן בתזונה שלנו. את כמות הנתרן ב-100 גרם נוכל לדעת רק דרך תוויות שקיימות בלחמים מסחריים, ארוזים. האידיאל הוא לרכוש לחם שכמות הנתרן שבו אינה עולה על 200 מ״ג ל-100 גרם, אבל אפשר לכוון גם ללחמים שאינם מכילים יותר מ-400 מ״ג נתרן ל-100 גרם.
כדאי שתהיו גם מודעות לכך שרוב המאפיות המייצרות לחם, מוסיפות לו גלוטן בצורה מלאכותית ויש עם זה בעיה.
גלוטן כידוע הוא חלבון שנמצא באופן טבעי בהרבה דגנים, ומעניק את האלסטיות הנפלאה שיש לבצק. את הגלוטן ניתן לבודד והוא חומר שסופח מים. לכן, רוב המאפיות מחזיקות מיכלים גדולים מלאים באבקת גלוטן ומוסיפות אותו למסה כדי שהאחרון יספוח אליו מים ויגדיל את הנפח. וזה יקירותיי, כל הסוד שמאחורי ״לחם קל״.
לחם שנקרא קל יכיל פחות קלוריות, כי הכניסו לו אבקת גלוטן ויותר מים, כדי שהאבקה תספח את הנוזלים ונפח הלחם יגדל על חשבון עוד בצק = עוד קלוריות. והאמת, נתנו לו שם מדויק כי הוא באמת יותר קל במשקל שלו מאשר פרוסת לחם רגילה. אבל לעיכול ? קל זה לא, וגם לא משביע.
במו עיניי ראיתי את אחד מהאופים הטובים בארץ מדגים לי איך הוא לוקח קערה עם אבקת גלוטן, מוסיף מים והופך את העיסה לכדור גומי, דביק דביק. ועם זה מערכת העיכול שלנו תצטרך להתמודד.
אסכם - כשאני רוצה לקנות לחם במאפייה, אשאל מה אחוז הקמחים המלאים שבו, האם הוסיפו לו גלוטן וסוכר והאם הוא לחם מחמצת. אולי נודניקית, אבל אני רוצה להביא הביתה לחם כמה שיותר בריא.
כשאני קונה לחם בסופר, תמיד אסתמך על ששת הכללים לצרכנות בריאה (לחצו על הכתבה הבאה כדי לקרוא) + אבדוק את כמות הנתרן ב-100 גרם, זה תמיד רשום על האריזה.
בתמונה : הלחם שאני הכי אוהבת לקנות - ״לחם פלא״ של שירליתה. זהו לחם מחמצת שמורכב משילוב של דגנים מלאים, קטניות מונבטות וזרעים. יש בו חלבון מלא, שפע של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. אין בו קמח, סוכר, שמן ותוספות של חומרים תעשייתיים.
את הלחמים של שירלי (שירליתה) תוכלו למצוא כמעט בכל חנות טבע אבל את רוב המגוון שלה תוכלו להזמין מהאתר של vegamarket.co.il